Τα πνευματικά δικαιώματα των ταινιών που αναφέρονται σε αυτό το blog,
και στους ιδιοκτήτες-παραγωγούς. Η online θέαση των ταινιών από αυτό το blog, γίνεται ΜΟΝΟ για ενημερωτικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς. Εάν κάποια ταινία σας αρέσει και επιθυμείτε να την έχετε στην ταινιοθήκη σας, θα πρέπει να προμηθευτείτε το επίσημο DVD από την αγορά.


ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η ταινίες προσφέρονται μόνο για προσωπική προβολή

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Η θηλιά

Προκειμένου να απολαύσουν την οδύνη της εμπειρίας του φόνου, δύο νεαροί στραγγαλίζουν έναν συμμαθητή τους κρύβοντας της σορό μέσα σε ένα μπαούλο το οποίο την ίδια μέρα χρησιμοποιούν ως τραπεζαρία για το πάρτι που διοργανώνουν. Καλεσμένοι είναι ο πατέρας του θύματος, η αρραβωνιαστικιά του, ο πρώην φίλος της και ένας παλιός καθηγητής τους την ευφυία του οποίου οι δολοφόνοι θαυμάζουν και θέλουν να προκαλέσουν.
Η πρώτη έγχρωμη ταινία του Χίτσκοκ-ο ίδιος εξομολογήθηκε κάποτε ότι τον είχε ταλαιπωρήσει πολύ το έγχρωμο φίλμ- και άλλο ένα μάθημα ψυχολογίας από τον εξπέρ στο είδος σκηνοθέτη. Μπορούμε με σιγουριά να σας διαβεβαιώσουμε πως ίσως είναι η καλύτερη μεταφορά θεατρικού έργου που έχει κάνει ο Χίτσκοκ, αφού το ''Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως'' φαίνεται κάπως ξεπερασμένο. Με εντυπωσίασε το γεγονός πως η πλοκή εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο, κάτι που εντείνει την αγωνία του θεατή, ειδικά στα τελευταία λεπτά της ταινίας. Μια εξαίσια ταινία δεν οφείλει την σπουδαιότητά της μόνο στον σκηνοθέτη της αλλά και στους ηθοποιούς. Καλύτερος όλων-ο οποίος όπως πάντα εντυπωσιάζει στις ταινίες του Χίτσκοκ είναι ο Τζέιμς Στιούαρτ. Οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τους δύο δολοφόνους φαίνεται πως έχουν αρκετή χημεία μεταξύ τους, με την έννοια του ότι ''δένουν'' ως δίδυμο γιατί ως χαρακτήρες διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Ο Χίτσκοκ, στις συνεντεύξεις που παραχώρησε στον Φρανσουά Τριφό μιλάει για το περίφημο ''τρίκ της Θηλιάς''. Το τρίκ αναφέρεται στην τεχνική λήψεων . Την εποχή της ταινίας οι σεκάνς των ταινιών χωρίζονται σε πλάνα που διαρκούσαν από πέντε μέχρι δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Στη ''Θηλιά'' κάθε πλάνο διαρκεί 10 ολόκληρα λεπτά δηλαδή όσο διαρκεί το φίλμ που παίρνει μια μηχανή λήψης. Πρόκειται για μια από τις πρώτες απόπειρες στην ιστορία του κινηματογράφου, για μια ταινία χωρίς καμιά διακοπή στις λήψεις. Βέβαια, ο μεγάλος σκηνοθέτης, δεν θα μπορούσε να μην κάνει cameo εμφάνιση, και έτσι τον βλέπουμε στα πρώτα λεπτά της ταινίας να περπατά με μια γυναίκα στο πεζοδρόμιο, έξω από την πολυκατοικία όπου λαμβάνει χώρα η ιστορία. Οι λάτρεις των κλασσικών αριστουργηματικών ταινιών θα την λατρέψουνε!
Σκηνοθεσία

Άλφρεντ Χίτσκοκ

Πρωταγωνιστούν

Τζέιμς Στιούαρτ, Φάρλει Γκρέιντζερ, Τζόν Ντάλ


Δεν υπάρχουν σχόλια: