Τα πνευματικά δικαιώματα των ταινιών που αναφέρονται σε αυτό το blog,
και στους ιδιοκτήτες-παραγωγούς. Η online θέαση των ταινιών από αυτό το blog, γίνεται ΜΟΝΟ για ενημερωτικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς. Εάν κάποια ταινία σας αρέσει και επιθυμείτε να την έχετε στην ταινιοθήκη σας, θα πρέπει να προμηθευτείτε το επίσημο DVD από την αγορά.


ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η ταινίες προσφέρονται μόνο για προσωπική προβολή

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Καλή πατρίδα σύντροφε

Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με θέμα το ελληνικό χωριό Μπελογιάννης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, κοντά στη Βουδαπέστη, που κτίστηκε το 1950 από έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες, πρώην αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού. Την εποχή που γυριζόταν η ταινία, οι περίπου χίλιοι οκτακόσιοι κάτοικοι και τα παιδιά τους επέστρεφαν κατά ομάδες στην Ελλάδα, μετά από τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια αναγκαστικής προσφυγιάς που ήταν συνέπεια του εμφυλίου πολέμου.
Μαζί τους έρχεται και το φέρετρο ενός παλιού συντρόφου – καλή πατρίδα, σύντροφε.

Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή των εγκατεστημένων εκεί ανταρτών του ΔΣΕ, που, κυνηγημένοι από τη χώρα τους, βρήκαν καταφύγιο στις φιλόξενες ιδεολογικά σοσιαλιστικές δημοκρατίες. Δομείται γύρω από τρεις θεματικούς άξονες: το γάμο της νεαρής κόρης πολιτικού πρόσφυγα με γιο άλλου έλληνα ως αρχή του ταξιδιού προς την πατρίδα των γονιών τους και αντίθετα με τις δικές τους προσωπικές επιλογές, που αφορούν πρόσωπα της νέας τους πατρίδας˙ τις προσπάθειες ενός βοσκού να του δοθεί άδεια να μεταφέρει το κοπάδι του μαζί του πίσω, προσπάθειες που καρποφορούν ερήμην του, καθώς πεθαίνει λίγο πριν την αναχώρηση˙ και τη ματιά ενός μικρού αγοριού που παρατηρεί τις προετοιμασίες

Σκηνοθέτης:
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ 
Ηθοποιοί:
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑ
TROKAN PETER
ΖΕΦΤΕΡΙΔΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ
ΠΑΝΖΑΚΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΛΑΖΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΤΑΜΑΤΗ ΕΛΕΝΗ
ΒΛΑΧΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΛΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΑΖΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΓΟΥΛΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ
ΓΑΛΑΝΗ ΜΑΡΙΑ
ΒΡΑΧΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: