Τα πνευματικά δικαιώματα των ταινιών που αναφέρονται σε αυτό το blog,
και στους ιδιοκτήτες-παραγωγούς. Η online θέαση των ταινιών από αυτό το blog, γίνεται ΜΟΝΟ για ενημερωτικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς. Εάν κάποια ταινία σας αρέσει και επιθυμείτε να την έχετε στην ταινιοθήκη σας, θα πρέπει να προμηθευτείτε το επίσημο DVD από την αγορά.


ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η ταινίες προσφέρονται μόνο για προσωπική προβολή

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ


ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ (ΜΑΝΑ) ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΙΑΣ (ΦΕΓΓΑΡΙ) ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΟΠΑΝΕΛΗΣ (ΓΑΜΠΡΟΣ) ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (ΛΕΟΝΑΡΔΟ) ΤΑΣΣΩ ΚΑΒΒΑΔΙΑ (ΔΟΥΛΑ) ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (ΠΑΤΕΡΑΣ) ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ (ΝΥΦΗ) ΟΛΓΑ ΤΟΥΡΝΑΚΗ (ΖΗΤΙΑΝΑ) Τραγουδάει η ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ Μετάφραση: ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ Μουσική: ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ Από το Θέατρο της Δευτέρας της ΕΡΤ

Ο Ματωμένος Γάμος γράφτηκε το 1932 από τον F. G. Lorca. Αποτελεί μέρος της τραγικής τριλογίας της ισπανικής υπαίθρου, μαζί με τα έργα «Γέρμα» και «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα».

Κύριοι ρόλοι του έργου είναι η Μάνα, ο Γαμπρός, η Νύφη, ο Λεονάρντο, το Φεγγάρι, η Ζητιάνα.

Η Μάνα, απομονωμένη μετά από το θάνατο του συζύγου και του μεγαλύτερου γιου της από το χέρι των Felix, δίνει την ευχή της στον μικρότερο γιο της για να παντρευτεί μια κοπέλα που ζει κοντά στην πόλη. Μια γειτόνισσα συζητάει με τη Μάνα και της αποκαλύπτει πως η Νύφη ήταν παλιά αρραβωνιασμένη με τον Λεονάρντο, συγγενή των Felix που σκότωσαν την οικογένειά της. Ο Λεονάρντο είναι τώρα παντρεμένος με την εξαδέλφη της Νύφης και μένει μαζί με τη γυναίκα του και την πεθερά του. Η Μάνα επισκέπτεται με το γιο της το σπίτι της Νύφης , και συζητά με τον πατέρα της τελευταίας, τα διαδικαστικά του γάμου. Μετά το γάμο, όλος ο κόσμος γυρίζει στο σπίτι της Νύφης για το γαμήλιο γλέντι. Εκεί, αναζητούν τη Νύφη και τον Λεονάρντο, αλλά ανακαλύπτουν ότι το έσκασαν με το άλογο. Ο Γαμπρός εξοργισμένος βγαίνει να κυνηγήσει και να σκοτώσει τον Λεονάρντο, ενώ η Μάνα διατάζει όλους τους καλεσμένους να χωριστούν σε ομάδες και να ψάξουν για το ζευγάρι. Στο δάσος, όπου βρίσκονται ο Λεονάρντο και η Νύφη, εμφανίζονται τρεις Ξυλοκόποι που συζητούν τα γεγονότα, λέγοντας ότι το ζευγάρι θα ανακαλυφθεί μόλις βγει το φεγγάρι και φωτίσει το δάσος. Το Φεγγάρι, προσωποποιημένο, ρίχνει το φως του, ενώ συνοδεύεται από μια ζητιάνα, που δηλώνει ότι ο θάνατος απλώθηκε στο δάσος. Μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα δηλώνεται ο θάνατος των δύο αντρών. Μετά το φονικό, η Μάνα βλέπει τη Νύφη να γυρίζει με σκοπό να της εξηγήσει γιατί το έσκασε με τον Λεονάρντο. Της απαγορεύει να θρηνήσει μαζί της, δίνοντας τέλος στην ιστορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: