Τα πνευματικά δικαιώματα των ταινιών που αναφέρονται σε αυτό το blog,
και στους ιδιοκτήτες-παραγωγούς. Η online θέαση των ταινιών από αυτό το blog, γίνεται ΜΟΝΟ για ενημερωτικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς. Εάν κάποια ταινία σας αρέσει και επιθυμείτε να την έχετε στην ταινιοθήκη σας, θα πρέπει να προμηθευτείτε το επίσημο DVD από την αγορά.


ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η ταινίες προσφέρονται μόνο για προσωπική προβολή

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

«Τhe door» ή ένας «μονόλογος» για την τραγωδία του Τσερνόμπιλ




Eίκοσι εφτά χρόνια συμπληρώνονται  από το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ιστορία. Στις 26 Απριλίου του 1986 σημειώνονται δύο εκρήξεις στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία. Οι συνέπειες για το περιβάλλον καταστροφικές και για τους ανθρώπους θανατηφόρες. Η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων κλονίστηκε εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια με τα κρούσματα του καρκίνου να αυξάνονται  σε ποσοστό πάνω από 15% τα επόμενα χρόνια στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν. Οι θάνατοι από καρκίνο και λευχαιμία που συνδέθηκαν με το ατύχημα είναι αδύνατον να καταμετρηθούν.
Να μερικοί αριθμοί:
- 31 άνθρωποι πέθαναν λίγο μετά την έκρηξη.
- 25.000 θάνατοι σε Ουκρανία, Ρωσία, Λευκορωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ανθρώπων που εστάλησαν στις εργασίες αποκατάστασης του σταθμού.
- 8,4 εκατομμύρια στις παραπάνω χώρες μολύνθηκαν από τη ραδιενέργεια.

Αλλά τα παραπάνω είναι μόνο αριθμοί. Και το δράμα των ανθρώπων που έζησαν από κοντά την τραγωδία είναι πέρα και πάνω από τα μαθηματικά και τα στατιστικά στοιχεία.
Το «Τhe Door» είναι μια μικρού μήκους ταινία (διαρκεί περίπου 17 λεπτά) που προτάθηκε για Όσκαρ το 2010 στην κατηγορία Best Short Film, Live Action, ενώ έχει κερδίσει βραβεία σε αρκετά φεστιβάλ. Σε σκηνοθεσία Juanita Wilson και πρωταγωνιστές τους Igor Sigov, Juliette Gering, Liliyn Grechk το φιλμάκι ξεκινάει με την κλοπή μιας πόρτας από ένα σπίτι. Το γιατί το μαθαίνουμε στην συνέχεια…
Η ταινία είναι βασισμένη στον «Μονόλογο για μια ολόκληρη ζωή που έχει γραφτεί σε πόρτες-η μαρτυρία του Nikolai Fomich Kalugin» που έχει καταγράψει η δημοσιογράφος και συγγραφέας  Svetlana Alexievich.


THE DOOR - Short Film from Octagon Films on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια: