Τα πνευματικά δικαιώματα των ταινιών που αναφέρονται σε αυτό το blog,
και στους ιδιοκτήτες-παραγωγούς. Η online θέαση των ταινιών από αυτό το blog, γίνεται ΜΟΝΟ για ενημερωτικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς. Εάν κάποια ταινία σας αρέσει και επιθυμείτε να την έχετε στην ταινιοθήκη σας, θα πρέπει να προμηθευτείτε το επίσημο DVD από την αγορά.


ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η ταινίες προσφέρονται μόνο για προσωπική προβολή

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ο νεκρός

Η ταινία Dead Man (Ο Νεκρός) έκανε επίσημη πρεμιέρα το 1995, με τον Johhny Depp σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Neil Young να γράφει την μουσική. Το Dead Man μας γυρίζει πίσω στον 19ο αιώνα περιγράφοντας την ιστορία του William Blake, ενός λογιστή που ταξιδεύει στην παρακμάζουσα βιομηχανική πόλη Machine με την υπόσχεση να εργαστεί σε μια τοπική εταιρεία. Όταν το αφεντικό της θα του κλείσει την πόρτα μπλέκει με μία πόρνη και μετά από τον αναπάντεχο θάνατό της αναγκάζεται να διαφύγει κυνηγημένος από τον παρ' ολίγον εργοδότη του και απόλυτο «αφεντικό» της πόλης. Καταλήγει με μια σφαίρα κοντά στην καρδιά του να περιπλανιέται όταν γνωρίζει έναν γηγενή ινδιάνο με το όνομα Nobody (κανένας). Μαζί θα κάνουν ένα ταξίδι πραγματικό αλλά και μεταφυσικό μέχρι την δυτική ακτή και το τέλος που αυτή συμβολίζει.

Για πολλούς "Ο Νεκρός" θεωρείται η καλύτερη ταινία του Τζάρμους, ένα αλλόκοτο, ελεγειακό και στιγμές - στιγμές αφόρητα λυρικό μυστικιστικό γουέστερν, με σαφείς οικολογικούς υπαινιγμούς. Η υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία του Ρόμπι Μούλερ, φέρνει στο νου παλιές γκραβούρες, αλλά και σχέδια σε κάρβουνο του Φαρ Ουέστ, τονίζοντας έτσι την καφκική μαύρη ατμόσφαιρα της ταινίας, ενώ η μινιμαλιστική μουσική του Νιλ Γιανγκ σου ανοίγει διάπλατα την καρδιά στην πολυπόθητη μεταρσίωση και σε οδηγεί γαλήνια εκεί όπου η θάλασσα ενώνεται με τον ουρανό (στην αιωνιότητα σύμφωνα με τον Γκοντάρ). Το τελευταίο μισάωρο ειδικά, είναι δείγμα υπέροχης εικαστικής τέχνης.

Η ταινία αντιμετωπίστηκε θερμά στο φεστιβάλ των Καννών το 1995 και έτυχε πολύ καλής υποδοχής στην Ευρώπη, ενώ στην Αμερική οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες. Σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ταινία σε ένα μεγαλύτερο κοινό ο Jarmusch υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία Miramax για να κάνει την διανομή του φιλμ αλλά σύντομα απογοητεύτηκε καθώς ο ισχυρός άνδρας της Miramax Harvey Weinstein ζήτησε να αλλάξει κάποιο από το περιεχόμενο της ταινίας προκειμένου αυτή να γίνει πιο εμπορική πράγμα που αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Jarmusch ακυρώνοντας έτσι την συμφωνία.... 


Σκηνοθεσία Τζιμ Τζάρμους Πρωταγωνιστούν Johnny Depp
Gary Farmer


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: