Τα πνευματικά δικαιώματα των ταινιών που αναφέρονται σε αυτό το blog,
και στους ιδιοκτήτες-παραγωγούς. Η online θέαση των ταινιών από αυτό το blog, γίνεται ΜΟΝΟ για ενημερωτικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς. Εάν κάποια ταινία σας αρέσει και επιθυμείτε να την έχετε στην ταινιοθήκη σας, θα πρέπει να προμηθευτείτε το επίσημο DVD από την αγορά.


ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η ταινίες προσφέρονται μόνο για προσωπική προβολή

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Γυναίκα στους αμμόλοφους

 Η πιο γνωστή ταινία ενός άγνωστου στη Δύση, αλλά εξέχοντα Ιάπωνα σκηνοθέτη με περισσότερο avant-garde παρά συμβατική ματιά. Έφτασε μέχρι την υποψηφιότητα Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες.

Ένας εντομολόγος αφήνει το Τόκιο για να μελετήσει ένα είδος σκαθαριού που ζει σε μια αχανή έρημο. Όταν χάνει το λεωφορείο της επιστροφής, θα περάσει τη νύχτα στο σπίτι μιας νεαρής χήρας που ζει σε μια καλύβα στον πυθμένα ενός αμμόλοφου και θα βρεθεί παγιδευμένος εκεί χωρίς πιθανότητα διαφυγής, καταδικασμένος να φτυαρίζει για πάντα μαζί της την άμμο για να μη θαφτεί από αυτήν.
Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Kobo Abe, η  «Γυναίκα στους αμμόλοφους» είναι μια μοντέρνα εκδοχή του μύθου του Σίσυφου, που ήταν καταδικασμένος από τους θεούς να περάσει την αιωνιότητα μεταφέροντας ένα βράχο στην κορυφή ενός λόφου, μόνο και μόνο για να τον δει ξανά να κυλάει προς τα πίσω. Παράλληλα, η ταινία αποτελεί ένα εμπνευσμένο παράδειγμα ψυχολογικής αλληγορίας, εστιάζοντας στον τυραννικό εγκλεισμό του ζευγαριού και στη δύναμη της σωματικής έλξης, που προκαλείται λόγω της κατάστασης στην οποία έχουν βρεθεί.

Σκηνοθέτης: Hiroshi Teshigahara
Σενάριο: Kobo Abe
Φωτογραφία: Hiroshi Segawa
Μουσική: Toru Takemitsu
Ηθοποιοί: Eijii Okada, Kyoko Kishida
Βραβεία: Υποψηφιότητα για τα Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας , καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και ειδικό βραβείο στο φεστιβάλ των Καννών



Δεν υπάρχουν σχόλια: